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St. Germaine Parish (Parish) filed an appeal in this Court seeking 

reversal of the June 30, 2010 order of the Court of Common Pleas of Allegheny 

County (trial court) which affirmed a decision of the Bethel Park (Municipality) 

Zoning Hearing Board (Board) denying a Parish request for interpretation of a zoning 

ordinance which would allow the erection of an illuminated permanent sign on the 

Parish’s property.  The Board ruled, and the trial court agreed, that the ordinance is 

unambiguous in its prohibition of the Parish’s proposed illuminated sign.  This Court 

is now called upon to determine whether the trial court erred in affirming the Board’s 
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decision.1  For the reasons that follow, we hold that the trial court did not err.  We, 

therefore, affirm the trial court’s order. 

The Parish owns property located at 7003 Baptist Road, in Bethel Park, 

Pennsylvania, an address which places the property in an R-3 zoning district.  In 

August of 2009, the Parish applied to the Board for a variance from the 

Municipality’s zoning ordinance (zoning ordinance) to erect an illuminated sign to 

replace the Parish’s existing non-illuminated sign.  The Board granted permission to 

erect the proposed sign, but denied the request pursuant to the zoning ordinance with 

respect to the sign being illuminated.  The Parish then appealed to the Board, arguing 

that the zoning ordinance provision which prohibited the erection of an illuminated 

sign was ambiguous, and that it, therefore, should be interpreted in favor of the Parish 

as property owner.  The Board denied the Parish’s request for a favorable 

interpretation of the zoning ordinance, ruling that no ambiguity existed in the signage 

portion of the zoning ordinance.  According to the Board, the provision at issue, 

Section 69.50.1 of the zoning ordinance (Section 69.50.1), “prohibits lighted signs in 

all residential districts, including R-3, except for two very narrow and specific 

exceptions . . . .”  Parish Br. App. 1, Memorandum Findings, Discussion and 

Decision of the Board at 5 (referencing non-applicable exceptions allowing 

residential subdivision identification signs (Section 69.50.1.5 of the zoning 

ordinance) and temporary promotional signs for places of worship (Section 

69.50.1.11 of the zoning ordinance)).  The Parish appealed the Board’s decision to 

                                           
1 In matters such as this, where the trial court took no additional evidence in reviewing the 

decision of a zoning hearing board, this Court reviews the zoning hearing board’s decision for 
errors of law or an abuse of discretion.  Hamilton Hills Grp., LLC v. Hamilton Twp. Zoning Hearing 
Bd., 4 A.3d 788 (Pa. Cmwlth. 2010).  More specifically, “[o]n issues of statutory interpretation this 
Court’s scope of review is plenary, and our standard of review is de novo.”  Doherty v. Dep’t of 
Transp., Bureau of Driver Licensing, 921 A.2d 532, 535 n.3 (Pa. Cmwlth. 2006).   
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the trial court.  The trial court agreed with the Board that the zoning ordinance is 

unambiguous in its prohibition of the Parish’s proposed illuminated sign.  

In addressing the instant dispute, we find the history of the ordinance 

provisions at issue to be significant.  Prior to November 9, 1998, the zoning 

ordinance included a section designating the type of signage permitted in zoning 

districts designated “R” and “CD,” and regulating the same.   Initially listed as 

Section 61.1 of the zoning ordinance (pertaining to “Signs” in “R and CD Districts”), 

the listing was ultimately changed to Section 69.50.1 by subsequent amendment.2  As 

it stood prior to November 9, 1998, this section permitted: one thirty-square-foot 

bulletin board per street adjacent to a place of worship (Section 69.50.1.2 

(“subsection 2”)), one twelve-square-foot temporary unlighted real estate sign during 

the time of sale (Section 69.50.1.3 (“subsection 3”)), and one forty-square-foot 

identification sign per entrance for residential subdivision plans (Section 69.50.1.5 

(“subsection 5”)).  The zoning ordinance also provided that all signs shall be non-

flashing and non-animated (Section 69.50.1.7 (“subsection 7”)). 

On November 9, 1998, the Municipality amended the zoning ordinance 

by enacting Ordinance 11-9-98E.3  This 1998 enactment amended subsection 5 

(referring to identification signs for residential subdivision plans) by stating, “[t]he 

sign may be flood lighted from below[,]” and setting average maximum illumination 

levels and other precautions for such illumination.  In addition, however, and as a 

separate paragraph, the amendment added this prohibition: “No other illuminated 

signs are allowed in R1, R2, R3, R4, R5, R, OS and CD districts.”4   

                                           
2 Reproduced Record (R.R.) at 43a.  
3 R.R. at 22a. 
4 Id. (emphasis added). 
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Thereafter, on September 13, 1999, the Municipality again amended the 

zoning ordinance, this time enacting Ordinance 9-13-99B.5  This amendment added 

Sections 69.50.1.9 through 69.50.1.11 of the zoning ordinance (“subsections 9 – 11”).  

Pursuant to subsection 11, as of September 13, 1999, churches and similar places of 

worship are permitted: “One (1) temporary promotional sign per lot . . . for a period 

not exceeding seven (7) days in any one calendar month.”  Subsection 11 continues: 

“Any lighting of said sign must be done so in accordance with the provisions of 

lighting of signs as addressed in the Zoning Ordinance.” 

With the foregoing provisions in place, the Board determined that the 

prohibition of subsection 5, that “[n]o other illuminated signs are allowed in . . . R3    

. . . districts[,]” clearly and unambiguously prohibited the illuminated permanent sign 

proposed by the Parish.  The Parish argues that subsection 5’s prohibition should only 

be applied to the subject matter of subsection 5, namely identification signs for 

residential subdivision plans, because a contrary reading creates ambiguity in light of 

the remaining provisions of Section 69.50.1.  Thus, the issue before this Court is 

whether the Board erred in its determination that the zoning ordinance was 

unambiguous in its prohibition of the Parish’s desired illuminated sign.  We agree 

with the Board, and discern no error. 

We acknowledge that Section 603.1 of the Pennsylvania Municipalities 

Planning Code6 provides the following guideline: 

In interpreting the language of zoning ordinances to 
determine the extent of the restriction upon the use of the 
property, the language shall be interpreted, where doubt 
exists as to the intended meaning of the language written 

                                           
5 R.R. at 36a.  
6 Act of July 31, 1968, P.L. 805, as amended, added by Section 48 of the Act of December 

21, 1988, P.L. 1329, 53 P.S. § 10603.1. 
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and enacted by the governing body, in favor of the property 
owner and against any implied extension of the restriction.  

(Emphasis added).  However, in City of Hope v. Sadsbury Township Zoning Hearing 

Board, this Court aptly stated the following: 

As a preliminary matter, we reiterate the now well-settled 
principle that a zoning hearing board’s interpretation of its 
own zoning ordinance is entitled to great weight and 
deference.  Such deference is appropriate because a zoning 
hearing board, as the entity charged with administering a 
zoning ordinance, possesses knowledge and expertise in 
interpreting that ordinance. While it is undeniable that we 
are to interpret ambiguous language in an ordinance in 
favor of the property owner and against any implied 
extension of the restriction, such a restrictive reading of an 
ordinance is unwarranted where ‘the words of the zoning 
ordinance are clear and free from any ambiguity.’ 

890 A.2d 1137, 1143 (Pa. Cmwlth. 2006) (quoting Isaacs v. Wilkes-Barre City 

Zoning Hearing Bd., 612 A.2d 559, 561 (Pa. Cmwlth. 1992)) (other citations omitted; 

emphasis added). 

Here, the language at issue, “[n]o other illuminated signs are allowed in 

R1, R2, R3, R4, R5, R, OS and CD districts[,]” is explicitly clear and free from 

ambiguity on its face.  The Parish poses a question as to whether the language is a 

prohibition pertaining only to other illuminated identification signs for entrances to 

residential subdivision plans, or pertaining to all “other illuminated signs” as 

subsection 5 states.  The Parish attempts to paint Section 69.50.1, as a whole, as being 

ambiguous by pointing to other subsections of Section 69.50.1 which might suggest 

that subsection 5 means something other than what is stated on its face.  Specifically, 

the Parish argues that subsection 5 should be construed in favor of the Parish because 

application to all of Section 69.50.1 would create ambiguities with respect to certain 

prior and subsequently enacted provisions.  If Ordinance 11-9-98E is construed as 
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having application to the entire zoning ordinance, thus prohibiting all illuminated 

signs, subsection 3’s prior designation of “unlighted” for real estate signs becomes 

superfluous, as does subsection 7’s ongoing requirement of “non-flashing and non-

animated.”  Further, such construction conflicts directly with subsection 11, which 

contemplates a “temporary promotional sign . . . for churches or similar places of 

worship . . .” where “[a]ny lighting of said [church or place of worship] sign must be 

must be done . . . in accordance with . . . the Zoning Ordinance.”  The Parish makes 

the point that if the zoning ordinance does not permit “any lighting” of any signs 

other than compliant residential subdivision signs, subsection 11’s “any lighting” 

language as pertaining to temporary promotional signs for places of worship is 

rendered unnecessary, as such place of worship signs are not permitted to have “any 

lighting” in the first place.  The Court is not persuaded by this argument. 

Aside from subsection 11’s creation of a second exception7 to the 

general prohibition against illuminated signs established in subsection 5, the Parish 

has not demonstrated that any of the language in Section 69.50.1 actually conflicts 

with the general prohibition.  At best, the Parish has demonstrated that certain 

language in Section 69.50.1 is rendered superfluous by the clear language of 

subsection 5, but the Parish has cited to no statute or caselaw prohibiting the 

superfluity which may sometimes be produced by amendments to ordinances.  While 

the various subsections could certainly be rewritten or reorganized to be clearer, that 

does not, by itself, render Section 69.50.1 ambiguous.  To declare it so in this case 

would certainly run contrary to the well-settled mandate of receiving the Board’s 

interpretation of its own zoning ordinance with great weight and deference. 

                                           
7 As noted above, subsection 11 was enacted as part of the 1999 Amendment, permitting 

temporary promotional signs at places of worship. 
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Moreover, as noted by this Court in Tobin v. Radnor Township Board of 

Commissioners: “Of primary concern in interpreting a zoning ordinance is the 

legislative intent of the governing body which enacted the ordinance.”  597 A.2d 

1258, 1264 (Pa. Cmwlth. 1991) (citing 1 Pa.C.S. § 1921(a); and Baker v. 

Commonwealth, 581 A.2d 1019, 1023 n.1 (Pa. Cmwlth. 1990)).  Somewhat tellingly, 

the Parish admits in its brief: “If the Bethel Park governing body intended to totally 

prohibit all illuminated signs in the R3 zoning district when it enacted ordinance 11-

[9]-98E, it certainly would have included such language in a separate paragraph in its 

Ordinance . . . .”  Parish Br. at 16.  As demonstrated by the Reproduced Record in 

this matter, the Municipality’s governing body did include the language at issue in a 

separate paragraph.  In fact, the language at issue is set apart within the amendment 

as a paragraph unto itself.8  Thus, the inference to be drawn, that the governing body 

intended to prohibit all illuminated signs in the R3 zoning district (with only certain 

exceptions), is entirely consistent with the determination made by the Board below. 

For these reasons, we hold that the Board did not err in its determination 

that the zoning ordinance is unambiguous in its prohibition of the Parish’s proposed 

illuminated and permanent sign.  Accordingly, the trial court’s order is affirmed. 

 
      ___________________________ 

       JOHNNY J. BUTLER, Judge        

                                           
8 See R.R. at 23a.  We note that the full zoning ordinance article pertaining to “Signs”, 

Article XVI, includes the language in question as part of the only paragraph printed in subsection 5 
according to the Reproduced Record at 3a.  However, Ordinance 11-9-98E, the 1998 ordinance 
which amended the original subsection 5, is depicted in the Reproduced Record at 22a, 
demonstrating that the disputed language was, in fact, set forth as a second distinct paragraph to 
subsection 5.  See R.R. at 23a.  Thus, it appears that at some point in time, a typographical error 
may have been made, whereby the second paragraph of subsection 5 was inadvertently joined to the 
first.  Subsequent typographical error, however, has no bearing upon original legislative intent.  
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 AND NOW, this 4th day of May, 2011, the June 30, 2010 order of the 

Court of Common Pleas of Allegheny County is affirmed. 

 
      ___________________________ 
      JOHNNY J. BUTLER, Judge 
 


