
IN THE COMMONWEALTH COURT OF PENNSYLVANIA 
 
 
Aldo D. Mirarchi and    : 
Robert L. Keith, Jr.,   : 
   Petitioners  : 
     : No. 1790 C.D. 2001 
 v.    :  
     : Argued: September 12, 2002 
Department of Corrections,  : 
   Respondent  : 
 
 
BEFORE: HONORABLE ROBERT SIMPSON, Judge 
 HONORABLE MARY HANNAH LEAVITT, Judge 
 HONORABLE JOSEPH F. McCLOSKEY, Senior Judge 
 
 
OPINION BY JUDGE SIMPSON   FILED: December 3, 2002 
 
 
 Aldo Mirarchi and Robert L. Keith (Petitioners) petition for review of 

the final order of the Secretary of the Department of Corrections (Department) 

which adopted the findings of fact and conclusions of law of the hearing examiner, 

thereby denying their request for reimbursement of annual leave deducted from 

their employee leave accounts while they were receiving benefits under Act 632.1  

We affirm the decision of the Department. 

 

 Petitioners were employed by the Department in state correctional 

institutions (SCI).  In 1989, Petitioner Keith was involved in several riots which 

                                           
1 Act of December 8, 1959, P.L. 1718, as amended, 61 P.S. §§951 – 952.  Section 1 of 

Act 632 specifically provides that “[a]ny employe of a State penal or correctional 
institution…who is injured during the course of his employment by an act of any inmate or any 
person confined in such institution…shall be paid…his full salary, until the disability arising 
therefrom no longer prevents his return as an employe…at a salary equal to that earned by him at 
the time of his injury.”  61 P.S. §951. 



occurred at SCI-Camp Hill.  He was injured by an inmate and received Act 632 

benefits until 1997, when he retired from the Department after approximately 20 

years of service. 

 

 Petitioner Mirarchi is a current employee of the Department and has 

received Act 632 benefits since August 1995, when he was involved in a riot at 

SCI-Coal Township.  He was taken hostage by inmates and was injured during the 

incident.  Petitioner Mirarchi remains disabled. 

 

 In addition to receiving their full salaries as provided by Section 1 of 

Act 632, Petitioners continued to accrue annual leave in accordance with Section 2 

of Act 632.2  This section provides that “[n]o absence from duty of any State 

employe to whom this act applies by reason of any such injury shall in any manner 

be deducted from any period of leave allowed the employe by law or by 

regulation.” 

 

 At some point, Petitioners became aware that the Department began 

deducting annual leave in excess of the maximum from their accounts.  In April 

1999, counsel for Petitioners sent the Department a letter requesting a 

determination or, in the alternative, a hearing, concerning the deductions and the 

potential reimbursement of this leave.  Ultimately, the Department scheduled an 

administrative hearing.3  

                                           

(Footnote continued on next page…) 

2 61 P.S. §952. 
 

3 The Secretary issued a May 1999 letter denying Petitioners’ request to reimburse their 
leave accounts.  Petitioners filed a petition for review, raising the same issues.  This Court issued 
a memorandum opinion and order determining that the matter was not ripe for appellate review 
because the letter did not constitute a valid adjudication within the meaning of Section 504 of the 

2 



 At the hearing, Kenneth Strohm, Chief of the Department’s 

Manpower Management and Personnel Services Section of the Bureau of Human 

Resources, appeared for the Department.  He explained that Petitioners’ request 

was denied pursuant to the Office of Administration (OA) Personnel Rules, 

Management Directive 505.7 which forbids Commonwealth employees from 

accumulating annual leave in excess of 45 days from one calendar year to the 

next.4 

 

 Strohm stated that there are three exceptions to Management Directive 

505.7, only one of which was applicable to this case.  The exception applies to 

Act 632 benefit recipients and permits the recipients to carryover leave in excess of 

45 days to the next calendar year, but only for a total of seven pay periods.  If the 

recipient does not return to work during that period, excess leave is removed from 

the recipient’s account at the end of the seventh pay period. 

 

 Sherri Keiter-Reed, Chief of the Social Insurance Section of the 

Employees Benefits Division for the Governor’s OA, also testified on behalf of the 

Department.  Keiter-Reed is responsible for administering the leave program for all 

Commonwealth employees as well as drafting, disseminating and ensuring proper 

                                            
(continued…) 
 
Administrative Agency Law, 2 Pa. C.S. §504.  We vacated the Department’s decision and 
remanded the matter with the direction that the Department conduct an administrative hearing on 
the question of the deduction of annual leave from Petitioners’ accounts. 
 

4 Chapter 8, Subchapter B of Management Directive 505.7 concerns leave with pay.  
Specifically, Section 8.16(c) provides that “[u]nused annual leave shall be carried over from one 
calendar year to the next.  The amount carried over may not exceed 45 days – 337.5 hours for a 
37.5-hour week or 360 hours for a 40-hour week.”  R.R. at 429a. 
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implementation of any new policy or management directive.  She testified that both 

Management Directive 505.7 and the Leave and Holiday Programs Manual were 

issued pursuant to the Management Directive system.  Keiter-Reed opined that 

Petitioners’ excess leave was properly deducted according to Management 

Directive 505.7 and the Leave and Holiday Programs Manual.5 

 

 The hearing examiner issued an opinion recommending that the 

Department deny the reimbursement petition.  He concluded that Management 

Directive 505.7 and the Leave and Holiday Programs Manual limit the 

accumulation of unused annual leave to a maximum of 45 days, with a limited 

exception for recipients of Act 632 benefits.  The hearing examiner also concluded 

that injured Department employees receiving benefits under Act 632 are not 

entitled to accumulate more annual leave than other Commonwealth employees.  

He noted that all Commonwealth employees are treated similarly with regard to 

removal of excess annual leave accumulation and such removal often occurs for 

these employees.6 

 

                                           
5 The Leave and Holiday Programs Manual, M530.7 Amended, relating to carryover of 

leave, provides that “[u]nused annual, combined, or sick leave shall be carried over to the next 
leave calendar year provided that such leave does not exceed the maximum carryover 
amount….”  The Manual provides that a leave calendar year extension of seven pay periods may 
be granted when annual leave would be lost due to the maximum carryover amounts when an 
employee was on Act 632/534 leave which precluded the use of earned leave. 
 

6 The hearing examiner found as fact that 13,074 employees lost excess annual leave in 
the 1999 calendar year.  Finding of Fact No. 51, Hearing Examiner’s recommended opinion 
dated May 8, 2001, adopted by the Secretary of the Department, July 5, 2001. 
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 The Secretary issued an order adopting the opinion of the hearing 

examiner.  Petitioners thereafter sought review with this Court.7 

 

 Petitioners assert that because they are entitled to full salary benefits 

pursuant to Act 632, they are entitled to continue to accrue annual leave while 

disabled.  They argue Act 632 guarantees a qualified employee will not forfeit that 

leave time which would have been available to the employee had he or she not 

been disabled.  Petitioners believe it is unfair to prohibit limitless leave accrual 

because they are disabled and unable to use the leave.  They rely on Lightcap v. 

Dep’t of Public Welfare, 527 A.2d 1087 (Pa. Cmwlth. 1987). 

 

 Contrary to Petitioners’ assertions, Act 632 does not entitle 

beneficiaries to treatment preferable to all other Commonwealth employees.  Act 

632 was designed to assure those who undertake employment in certain state 

institutions, such as state hospitals or correctional institutions, would be fully 

compensated in the event they were disabled by a patient or inmate.  Lightcap, 527 

A.2d at 1089.  The benefits were intended to supplement benefits authorized under 

the Workers’ Compensation Act.8  The benefits, however, are not without 

limitation.  Id.  Specifically, Section 2 of Act 632 limits benefits to those “allowed 

the employee by law or by regulation.”  Therefore, Act 632 does not permit injured 

employees who receive Act 632 benefits to accumulate annual leave in excess of 

mandatory maximums established by Commonwealth laws or regulations. 

                                           
7 Our scope of review of a final order of an administrative agency is limited to 

determining whether constitutional rights were violated, whether an error of law was committed, 
or whether necessary findings of facts are supported by substantial evidence.  Mihok v. Dep’t of 
Public Welfare, 670 A.2d 227 (Pa. Cmwlth. 1996). 
 

8 Act of June 2, 1915, P.L. 736, as amended, 77 P.S. §§1 - 1041.4, 2501-2626. 
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 Management directives announcing detailed policies, responsibilities 

and procedures that are relatively permanent in nature and which have been signed 

by the head of any commission under the Governor’s jurisdiction have the force of 

law when they are based upon authority or duty conferred by constitution, statute 

or regulation.  Cambria County Mental Health/Mental Retardation v. State Civil 

Service Comm’n, 756 A.2d 103 (Pa. Cmwlth. 2000).  Because management 

directives have the force of law, the express limitation contained in Section 2 of 

Act 632 includes management directives.  Accordingly, Petitioners’ leave 

accumulations are subject to Management Directive 505.7 limits prohibiting 

carryover of leave in excess of 45 days. 

 

 Although Management Directive 505.7 and the Leave and Holiday 

Programs Manual limit a Commonwealth employee’s carryover of accrued annual 

leave to 45 days, the directive has an exception which takes into consideration the 

unique and unfortunate status of the employee disabled by reason of the act of an 

inmate.  The exception provides that Act 632 benefit recipients may carryover 

leave in excess of 45 days for seven pay periods into the next calendar year.  We 

find no error in the Department’s refusal to continue the carryover indefinitely.  It 

is the explicit provision that should the Act 632 benefit recipient not return to work 

within seven pay periods of the next calendar year he may not continue to carry 

over the excess leave.9 

                                           
9 An agency is entitled to great deference in the interpretation of its own regulations.  

Giant Food Stores v. Dep’t of Health,    A.2d    (Pa. Cmwlth. 2002) (No. 913 C.D. 2001, filed 
October 3, 2002).  The fact that the reviewing court may have a different opinion is not sufficient 
to interfere with the agency's action, and judicial discretion may not be substituted for 
administrative discretion.  Gwynedd Dev. Group, Inc. v. Dep't of Labor and Industry, Bureau of 
Labor Standards, 666 A.2d 365, 370 (Pa. Cmwlth. 1995), appeal granted in part, 544 Pa. 218, 
675 A.2d 1220 (1996). 

6 



 Further, Petitioners’ reliance on Lightcap is misplaced.  In that case, 

Lightcap was employed in a facility operated by the Department of Public Welfare 

(DPW).  She sustained an injury and received benefits pursuant to a similar 

statutory provision.  Lightcap appealed DPW’s calculation of benefits, including 

leave time accrual.  We held the statute 

 

guarantees that a qualified employee will not forfeit that 
leave time which would have been available to her had 
she not been absent from work because of an … injury.  
In the case at bar, if Lightcap had not been injured, she 
would have been able to accumulate 45 days of annual 
leave …. 

 

Lightcap, 527 A.2 at 1090.  Contrary to Petitioners’ contention, we did not hold 

that a qualified employee was entitled to accumulation beyond 45 days. 

 
 Because of the recent tragic events affecting our nation, we are 

acutely aware of the sacrifices of those who have chosen to protect the public.  We 

are constrained, however, to interpret the law as written.  Accordingly, we cannot 

grant relief.10 

 

 
                                                     
    ROBERT SIMPSON, Judge 
 

                                           
10 Because we have determined that Petitioners are not entitled to accumulate leave in 

excess of 45 days, we need not address their second issue of whether the Department should 
reimburse their leave accounts for the number of annual leave hours deducted or pay Petitioners 
the monetary value for the annual leave deducted. 
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 AND NOW, this 3rd day of December, 2002, the decision of the 

Department of Corrections is affirmed. 

 

 
                                                     
    ROBERT SIMPSON, Judge 
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