
IN THE COMMONWEALTH COURT OF PENNSYLVANIA 
 
State System of Higher Education,  : 
   Petitioner  : 
     : 
  v.   : No. 408 C.D. 2002 
     : Argued:  October 8, 2002 
Pennsylvania Labor Relations Board,  : 
   Respondent  : 
 
BEFORE: HONORABLE DORIS A. SMITH-RIBNER, Judge 
 HONORABLE BONNIE BRIGANCE LEADBETTER, Judge 
 HONORABLE JOSEPH F. McCLOSKEY, Senior Judge 
 
OPINION BY JUDGE SMITH-RIBNER  FILED: March 19, 2003 
 

 The State System of Higher Education (SSHE) appeals from the 

January 15, 2002 Final Order of the Pennsylvania Labor Relations Board (PLRB) 

that dismissed SSHE’s exceptions and made absolute and final the Proposed 

Decision and Order of the hearing examiner.  SSHE presents two questions for 

review: whether the PLRB erred by failing to find that the parties were obligated to 

negotiate over wages, hours and working conditions for positions included in a 

bargaining unit by order of unit clarification and whether substantial evidence 

existed to support the conclusion that the parties contemplated the wages, hours 

and working conditions of non-faculty trainers in the 1999 contract negotiations. 

 In 1971, by decision in case number PERA-R-775-C, the PLRB 

certified the Association of Pennsylvania State College and University Faculties 

(APSCUF) to represent certain SSHE faculty and other employees in a bargaining 

unit known as the “Unit I” faculty.  In 1997 APSCUF filed a unit clarification 

petition with the PLRB, requesting that approximately twelve athletic trainers who 

did not have faculty status be included in Unit I.  Unit I already included some 

thirty athletic trainers with faculty status.  Before the PLRB rendered a decision, 



SSHE and APSCUF commenced negotiation of a new collective bargaining 

agreement (CBA) to replace the one that expired on June 30, 1999.  On 

October 19, 1999, the PLRB amended APSCUF’s certification to include in Unit I 

the twelve non-faculty trainers.  Employes of the State System of Higher Education, 

30 Pa. Pub. Emp. R. ¶30222 (PLRB Oct. 19, 1999) (final order), aff’d, State 

System of Higher Education v. Pennsylvania Labor Relations Board, 757 A.2d 442 

(Pa. Cmwlth. 2000).  On October 20, 1999, SSHE and APSCUF agreed to a new 

CBA, which they formally executed on January 13, 2000.  The CBA defined 

“faculty” and “faculty members” as including all members in the bargaining unit 

described in PERA-R-775-C (i.e., Unit I).   

 By letter dated January 10, 2000, SSHE informed APSCUF that the 

parties would have to negotiate the terms of employment for the non-faculty 

trainers now included in Unit I.  APSCUF contended that the non-faculty trainers 

were covered already by the new CBA.  On or about April 3 SSHE filed a charge 

of unfair labor practices, alleging that APSCUF had violated Section 1201(b)(3) of 

the Public Employe Relations Act, Act of July 23, 1970, P.L. 563, as amended, 

43 P.S. §1101.1201(b)(3), which requires employee organizations to “bargain 

collectively in good faith with a public employer.”  APSCUF then filed its own 

charge of unfair labor practices and also filed two related grievances, objecting to 

SSHE’s refusal to apply the CBA to the non-faculty trainers.  The hearing 

examiner deferred consideration of APSCUF’s charge because its grievances were 

pending before the arbitrator but proceeded with SSHE’s charge.1   

                                           

(Footnote continued on next page…) 

1The arbitrator issued a decision in regard to APSCUF’s two grievances holding that the 
non-faculty trainers were members of the Unit I bargaining unit and as such their terms of 
employment should be determined in accordance with the CBA.  SSHE appealed, and in State 
System of Higher Education v. Association of Pennsylvania State College and University 
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 Before the hearing examiner, SSHE’s Director of Labor Relations, 

Thomas Krapsho, testified that at no time during the thirteen months of 

negotiations over the CBA had the parties ever discussed the status or terms of 

employment for the non-faculty trainers.  He also testified that the CBA did not 

contain any provisions addressing the non-faculty trainers and that it was SSHE’s 

position that the terms of their employment must be negotiated.  The hearing 

examiner concluded that the non-faculty trainers were accreted into Unit I by the 

October 1999 PLRB decision; that the CBA definition of “faculty” included 

members of the Unit I bargaining unit; and that the CBA was not signed until after 

the non-faculty trainers were included in Unit I.  Therefore, APSCUF had a “sound 

arguable basis” for believing that the non-faculty trainers were covered by the 

CBA and that APSCUF did not have to negotiate with SSHE over the terms of 

employment for those trainers.2  Proposed Decision and Order at A-4.   

 The PLRB agreed that because the non-faculty trainers had been 

accreted into Unit I before the CBA was signed, APSCUF had a sound arguable 

basis in the CBA for declining further negotiations.  In so concluding, the PLRB 

emphasized the professional and educational similarities between the faculty and 

non-faculty trainers, and in support it referenced State System of Higher Education 

                                            
(continued…) 
 
Faculties, 800 A.2d 983 (Pa. Cmwlth. 2002), the Court vacated the arbitrator’s decision and 
remanded for clarification of certain of his findings. 

          
2A charge that a union has committed an unfair labor practice in violation of Section 

1201(b)(3) by refusing to bargain in good faith will not be sustained if it is found that the union 
had a “sound arguable basis” for believing that its decision or action at issue was in conformity 
with a collective bargaining agreement.  State System of Higher Education, 20 Pa. Pub. Emp. R. 
¶20125 (PLRB June 21, 1989) (final order). 
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v. Association of Pennsylvania State College and University Faculties, 800 A.2d 

983 (Pa. Cmwlth. 2002).  The PLRB also emphasized that the non-faculty trainers 

were included in the bargaining unit before the CBA was signed.  Citing its 

decision in Saucon Valley Education Association, 32 Pa. Pub. Emp. R. ¶32167 

(PLRB Aug. 21, 2001) (final order), the PLRB reasoned that when evidence exists 

that the parties previously contemplated the terms of employment for a new 

position, the existing CBA applies and no negotiations are necessary.  The CBA 

here provided evidence that the parties had contemplated the terms of employment 

for individuals performing the duties of athletic trainers; consequently, the nearly 

identical non-faculty trainers were covered by the CBA and no negotiations were 

necessary.3 

 Before this Court, SSHE argues that Pennsylvania law requires in all 

circumstances negotiation of the terms of employment for positions newly accreted 

into a bargaining unit, and it cites several PLRB decisions to support this 

proposition.4  SSHE asserts that nothing in these decisions supports the PLRB’s 

                                           

(Footnote continued on next page…) 

3The Court’s review of the PLRB’s final order is prescribed in Section 704 of the 
Administrative Agency Law, 2 Pa. C.S. §704.  The Court shall affirm unless it determines that 
the adjudication is in violation of constitutional rights, that it is not in accordance with law, that 
provisions relating to practices of Commonwealth agencies in Sections 501 - 508 of the 
Administrative Agency Law, 2 Pa. C.S. §§501 - 508, have been violated or that any necessary 
finding of fact is not supported by substantial evidence.  See also Leon E. Wintermyer, Inc. v. 
Workers’ Compensation Appeal Board (Marlowe), ___ Pa. ___, 812 A.2d 478 (2002). 

 
4In the order cited in SSHE’s brief: Carbon-Lehigh Education Association Intermediate 

Unit 21, 18 Pa. Pub. Emp. R. ¶18097 (PLRB April 21, 1987) (final order); Community College 
of Beaver County Clerical-Secretarial-Technical-Janitorial-Maintenance School Service 
Personnel Association, 23 Pa. Pub. Emp. R. ¶23012 (PLRB Dec. 12, 1991) (hearing examiner’s 
proposed decision and order), 23 Pa. Pub. Emp. R. ¶23070 (PLRB March 17, 1992) (final order), 
aff’d, 24 Pa. Pub. Emp. R. ¶24110 (C.P. of Beaver County 1993); Employes of Luzerne 
Intermediate Unit No. 18, 30 Pa. Pub. Emp. R. ¶30120 (PLRB May 25, 1999) (final order); and 
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position that functional similarities between the faculty and non-faculty trainers are 

legally relevant when determining whether the parties must negotiate terms of 

employment for the non-faculty trainers.  SSHE also argues that the PLRB 

misapplied its own decision in Saucon Valley, because that case involved instead a 

school district which attempted to evade a CBA by replacing a union psychologist 

position with a newly created, non-union Director of Psychology.  Next, SSHE 

asserts that the fact that the parties executed the CBA almost three months after the 

non-faculty trainers were added to Unit I is irrelevant, because the parties never 

discussed the status of non-faculty trainers either before or after the conclusion of 

negotiations in 1999.  Moreover, the legally relevant question is whether the 

parties negotiated terms of employment for the non-faculty trainers.  Finally, SSHE 

maintains that no evidence exists to support a conclusion that the parties discussed 

or otherwise contemplated the terms of employment for the non-faculty trainers.   

 As the PLRB emphasizes, this is not the first occasion on which this 

Court has considered the status of SSHE’s non-faculty athletic trainers.  In State 

System of Higher Education v. Association of Pennsylvania State College and 

University Faculties, 800 A.2d 983 (Pa. Cmwlth. 2002), this Court reviewed an 

arbitrator’s award determining that the same non-faculty athletic trainers at issue 

here, except for faculty status, were identical to faculty trainers and therefore 

covered by the CBA executed on January 13, 2000.  The Court, adopting an 

analysis set forth in Howell Educational Secretaries Association, MESPA v. 

Howell Public Schools, 343 N.W.2d 616 (Mich. Ct. App. 1983), concluded that “if 

                                            
(continued…) 
 
Employes of Norwin School District, 31 Pa. Pub. Emp. R. ¶31104 (PLRB June 20, 2000) (final 
order).       
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the duties of non-faculty trainers were substantially similar to those of faculty 

athletic trainers, then the terms of the CBA would apply and, if not, negotiation of 

a new contract would apply.”  State System of Higher Education, 800 A.2d at 987-

988.  The Court adhered to the principle that if positions virtually identical to those 

already covered by an existing CBA are accreted into a bargaining unit, the 

accreted positions should be covered by the agreement. 

 After review of the record and arguments presented in this appeal, the 

Court sees no reason to depart from the analysis and conclusion set forth in State 

System of Higher Education.  Throughout two appeals on the status of the non-

faculty trainers, no evidence has been presented suggesting that their functions, 

duties or other relevant characteristics are substantially different from those of 

faculty trainers.  Moreover, federal and state courts and the National Labor 

Relations Board have concluded that, when determining whether negotiations are 

necessary over the terms of employment for employees newly accreted into a 

bargaining unit, the functional similarities between the accreted and already 

covered employees is a legitimate consideration.5  None of the cases that SSHE 

                                           

(Footnote continued on next page…) 

5See National Labor Relations Board v. Abex Corp. Aerospace Div., 543 F.2d 719 
(9th Cir. 1976) (holding that when services to be provided by newly included employees are 
nearly identical to those provided by already covered employees, employer may apply the 
existing CBA to the new employees); City of Dubuque v. Public Employment Relations Board, 
339 N.W.2d 827 (Iowa 1983) (holding that city cannot be forced to apply terms of existing 
bargaining agreement to newly added, functionally dissimilar employees who would double the 
size of the bargaining unit); Howell Educational Secretaries Association; Federal-Mogul Corp., 
Bower Rolling Bearing Div., 209 NLRB 343 (1974) (seminal NLRB case concluding that when 
140 functionally distinct “setup men” added to a  bargaining unit of 2000 regular production and 
maintenance employees, parties must negotiate the terms of employment for the newly added 
employees).  Thus Mr. Krapsho’s testimony that during contract negotiations SSHE and 
APSCUF did not specifically discuss the status of non-faculty trainers is not persuasive, for the 
parties did address the terms of employment for the nearly identical faculty trainers, and in the 
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cites addresses the substantive issue here, i.e., whether parties must negotiate the 

terms of employment for employees recently accreted into a bargaining until when 

the accreted employees' duties are virtually identical to those of employees already 

covered by the newly negotiated CBA.6   

 This Court has often noted that the PLRB “possesses administrative 

expertise in the area of public employee labor relations and that great deference 

ought to be given to the PLRB’s assessment of the often competing concerns 

relevant to the issue of whether the conduct of an employer or a union constitutes a 

refusal to meet the mutual obligation to bargain in good faith.”  Richland School 

District v. Pennsylvania Labor Relations Board, 454 A.2d 649, 652 (Pa. Cmwlth. 

1983).  This Court will not lightly substitute its judgment for that of the PLRB in 

the areas of its special expertise and experience.  Lehighton Area School District v. 

Pennsylvania Labor Relations Board, 682 A.2d 439 (Pa. Cmwlth. 1996).  The 

Court discerns no reversible error by the PLRB, and its Final Order is affirmed.  
 
                                                                         
     DORIS A. SMITH-RIBNER, Judge 
                                            
(continued…) 
 
circumstances of this case that is sufficient to support the PLRB’s assertion that the parties 
“contemplated” the status of the non-faculty trainers. 

 
6See, among others, Carbon-Lehigh Education Association Intermediate Unit 21, 18 Pa. 

Pub. Emp. R. ¶18097 (PLRB April 21, 1987) (final order) (substitute teachers were accreted into 
bargaining unit of regular teachers where CBA was already in place); Employes of Luzerne 
Intermediate Unit No. 18, 30 Pa. Pub. Emp. R. ¶30120 (PLRB May 25, 1999) (final order) 
(“treatment facilitator” and “transition services specialist” duties were either novel or were 
altered so that the parties had to negotiate new terms of employment); and Employes of Norwin 
School District, 31 Pa. Pub. Emp. R. ¶31104 (PLRB June 20, 2000) (final order) (PLRB included 
an athletic trainer in professional bargaining unit which previously contained no athletic 
trainers).      
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IN THE COMMONWEALTH COURT OF PENNSYLVANIA 
 
 
State System of Higher Education,  : 
   Petitioner  : 
     : 
  v.   : No. 408 C.D. 2002 
     :  
Pennsylvania Labor Relations Board,  : 
   Respondent  : 
 
 

O R D E R 

 

 AND NOW, this 19th day of March, 2003, the order of the 

Pennsylvania Labor Relations Board is hereby affirmed.  

 

 
                                                                         
     DORIS A. SMITH-RIBNER, Judge 

 


