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IN THE SUPREME COURT OF PENNSYLVANIA

WESTERN DISTRICT

GERALD W. HORTON AND SUSAN M. 
HORTON, HUSBAND AND WIFE

v.

WASHINGTON COUNTY TAX CLAIM 
BUREAU AND E.D. LEWIS
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No. 33 WAP 2012

Appeal from the Order of the 
Commonwealth Court entered May 21, 
2012 at No. 75 CD 2011, affirming the 
Order of the Court of Common Pleas of 
Washington County dated December 29, 
2010 at No. 2009-10264.

ARGUED:  April 9, 2013

CONCURRING OPINION

MR. JUSTICE EAKIN DECIDED:  DECEMBER 16, 2013

Prospectively, I believe “proof of mailing” is limited to documents (receipts, 

certificates, etc.) issued by the post office, showing mailing of the notice to the property 

owner by first class mail, to his/her address, on a specific date.  Given the difficulties in 

defining “proof of mailing,” and the somewhat unique facts of this case, however, I would 

not apply this stricter definition of the term retroactively.  Thus, I join the reasoning of the 

dissent, but the result of the majority.

I cannot join the majority’s broad interpretation of “proof of mailing,” which, in my

opinion, does not comport with established practice and opens the door to unwarranted

results.  An envelope alone is not what the statute calls for.  I agree with Justice Baer, 

that “proof of mailing” refers to postal service acknowledgement the matter was placed in 

the mail.  I agree this proof is not limited to a denominated USPS Form, but 

encompasses whatever document the postal service provides to document the mailing. 
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These services record the pertinent information and provide documentary evidence the 

statutory requirements were met.  What form the postal service uses as a receipt seems 

immaterial and is not denominated by the statute as a required element.  A review of the 

relevant provisions also suggests the legislature, in connection with the second notice 

under § 602(e)(2), did not require any specific mailing service, but instead, any of the 

services that provide documentation of the information outlined above.  Compare 72 

P.S. § 5860.602(e)(1) (delineating specific mailing services), with id., § 602(e)(2)

(requiring only “proof of mailing”). 

Therefore, I do not believe the rules permit “proof of mailing” to be established by 

an envelope, which purportedly contained the required § 602(e)(2) notice, returned to the 

sender as undeliverable.  The pertinent phrase in the statute is not talking about burden 

of proof — indeed, there must be proof of all the prerequisites to sale, not just this one —

and does not say any means of proof that mailing occurred is sufficient.  It requires “first 

class mail, proof of mailing,” and while this language does not quite rise to a clear term of 

art, the statute is manifestly referring to evidence from the postal service.  Putting the 

“proof of mailing” directly adjacent to the means of service (the postal service) certainly 

contemplates a document from the postal service, by whatever form number or title it

chooses to designate it, which vouches for the mailing.  Proof by non-postal service 

evidence is statutorily insufficient.  




