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OPINION 

Presiding Judge Paul J. McMurdie delivered the opinion of the Court, in 
which Chief Judge Peter B. Swann and Judge Diane M. Johnsen joined. 
 
 
M c M U R D I E, Judge: 
 
¶1 Brionna J. (“Mother”) appeals the juvenile court’s order 
denying her motion to return her child, Anya, to her custody. We conclude 
we lack appellate jurisdiction of Mother’s appeal because we hold that the 
denial of an Arizona Rule of Procedure for the Juvenile Court (“Rule”) 59 
motion to return the custody of a child to a parent is not a final and 
appealable order. We will, however, treat the appeal as a special action, 
accept jurisdiction but deny relief because, as discussed below, the issue is 
moot. 

FACTS AND PROCEDURAL BACKGROUND 

¶2 This appeal arises from a dependency action initiated against 
Mother and Anya’s father, Christopher V. (“Father”), in November 2016. 
When the dependency petition was filed, Mother and Father were living 
separately and had been involved in a custody battle over Anya. In March 
2017, the juvenile court adjudicated Anya dependent, placed Anya in 
out-of-home care, and established the case plan for both Mother and Father 
as family reunification. After more than a year of ongoing dependency 
proceedings, Mother filed a motion requesting the court return Anya to her 
custody according to Arizona Revised Statutes (“A.R.S.”) section 8-861 and 
Rule 59. Father also filed a Rule 59 motion requesting Anya be returned to 
his custody. 

¶3 The court suggested deciding both parents’ Rule 59 motions 
simultaneously, and the parties agreed. Mother argued that returning Anya 
to her care was appropriate because Mother had completed all the services 
provided to her by the Department of Child Safety (“DCS”). To support her 
argument, Mother presented testimony concerning her successful 
completion of parent-aide services and contended she had completed 
therapy services with the Veteran’s Administration. In response, DCS, 
Father, and Anya’s guardian ad litem argued Father was closer to 
reunification with Anya than Mother, and, therefore, granting his Rule 59 
motion over Mother’s was in Anya’s best interests. DCS, Father, and Anya’s 
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guardian ad litem also expressed concern that while Mother had completed 
some services, she had not made the behavioral changes necessary to regain 
custody. 

¶4 After the parties presented their arguments, the court opined 
that “Father [was] a little bit further along than Mother to have reunification 
with Anya,” and granted Father’s Rule 59 motion. The court stated that 
“[b]ecause [it] granted Father’s Rule 59 motion, [it was] denying Mother’s 
Rule 59 motion,” and explained that, “Father is more ready than Mother to 
have Anya in his custody.” The court then granted Anya’s guardian ad 
litem’s request to change physical custody of Anya to Father and 
subsequently filed a signed minute entry reflecting its orders. 

¶5 Mother filed a notice of appeal from the signed minute entry. 
While this appeal was pending, DCS moved to change the physical custody 
of Anya back to an out-of-home placement because an incident between 
Anya and Father caused Anya to feel unsafe in Father’s home. The court 
granted the motion, finding that continuing in-home placement would be 
contrary to Anya’s welfare and that Anya’s placement with DCS was 
consistent with her best interests. 

DISCUSSION 

¶6 Mother argues the juvenile court abused its discretion by 
denying her Rule 59 motion because it had granted Father’s Rule 59 motion. 
Mother contends the juvenile court could have granted both parents’ Rule 
59 motions and then made custodial arrangements for the parents and 
Anya. See Ariz. R. Fam. Law P. 5.1(a)(2) (“The juvenile division will hear 
legal decision-making and parenting time issues until the dependency is 
dismissed or the juvenile division defers jurisdiction to the family 
division.”).1 Before we can address the issue raised by Mother, however, 
we must examine whether we have jurisdiction to decide an appeal from 

                                                 
1 Mother’s and Father’s Rule 59 motions, though heard 
simultaneously, were not competing motions. A parent need not show he 
or she is closer to reunification than the other parent to succeed on a Rule 
59 motion, only that returning the child to his or her custody will “not create 
a substantial risk of harm to the child’s physical, mental or emotional health 
or safety.” If both parents independently meet the Rule 59 burden, the 
juvenile court has the authority under Arizona Rule Family Law Procedure 
5.1(a)(2), to determine “legal decision-making and parenting time issues” 
for the child. 
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an order denying a Rule 59 motion. See Maricopa County Juv. Action No. 
J-79149, 25 Ariz. App. 78, 78 (1975) (“Before considering the merits of a 
juvenile appeal, this Court conducts a preliminary review of the record in 
order to determine whether or not it has jurisdiction.”). 

A. An Order Denying a Parent’s Rule 59 Motion is not a Final and 
Appealable Order. 

¶7 “The Court of Appeals is a court of limited jurisdiction and 
has only jurisdiction specifically given to it by statute.” Francisco F. v. ADES, 
228 Ariz. 379, 381, ¶ 6 (App. 2011) (quoting Campbell v. Arnold, 121 Ariz. 370, 
371 (1979)). Our jurisdiction over appeals from juvenile court rulings is 
governed by A.R.S. § 8-235(A), which provides that “[a]ny aggrieved party 
in any juvenile court proceeding . . . may appeal from a final order of the 
juvenile court.” See also Ariz. R.P. Juv. Ct. 103(A) (“Any aggrieved party 
may appeal from a final order of the juvenile court to the court of appeals.”). 

¶8 Our supreme court has held that because dependency 
proceedings implicate the “important and fundamental right to raise one’s 
children,” we do not apply a “narrow, technical conception of what 
constitutes a final order” under A.R.S. § 8-235(A). Yavapai County Juv. Action 
No. J-8545, 140 Ariz. 10, 14 (1984). Instead, we must consider “the practical 
effect that the . . . order would have on that right,” Maricopa County Juv. 
Action No. JD-5312, 178 Ariz. 372, 374 (App. 1994), to decide whether the 
given order “disposes of an issue such that it conclusively defines the rights 
and/or duties of a party in a dependency proceeding in the juvenile court 
of this state,” J-8545, 140 Ariz. at 15. 

¶9 With these principles in mind, we now turn to whether the 
juvenile court’s order denying Mother’s Rule 59 motion was a final and 
appealable order. Rule 59(A) states that: 

At any time after the temporary custody hearing, a 
parent . . . may file a motion with the court requesting return 
of the child to the custody of the parent . . . . The court shall 
set a hearing to determine whether return of the child would 
create a substantial risk of harm to the child’s physical, mental 
or emotional health or safety. 

After the hearing, Rule 59(E) controls the juvenile court’s disposition of the 
motion and provides that the court shall either: 

1. Return the child to the parent . . . if the court finds, by a 
preponderance of the evidence, that return of the child would 
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not create a substantial risk of harm to the child’s physical, 
mental or emotional health or safety; or 

2. Affirm prior custody orders; and 

3. Set additional hearings as required by law; [and]  

* * * 

6. Make findings and enter any other orders as may be 
appropriate or required by law. 

¶10 Unlike an order relieving DCS of its obligation to provide 
reunification services, see Francisco F., 228 Ariz. at 381–82, ¶ 8, an order 
terminating visitation, see JD-5312, 178 Ariz. at 374, or a dependency 
disposition order, see Lindsey M. v. ADES, 212 Ariz. 43, 45, ¶ 8 (App. 2006), 
an order denying a parent’s Rule 59 motion does not define or alter the 
obligations or rights of a parent subject to the dependency proceedings. It 
does not, for example, change the child’s dependent status, see J-8545, 140 
Ariz. at 14 (orders determining or reaffirming a child’s dependent status are 
appealable), nor does it have a “substantial impact” on a parent’s ability to 
participate in services, but see Maricopa County Juv. Action No. JD-500116, 160 
Ariz. 538, 542 (App. 1989) (order changing the placement of the child to 
another state appealable because of its substantial impact on the appealing 
parent’s ability to maintain contact with the child). The order, which keeps 
the status quo of the dependency, merely reflects a finding that the parent 
has failed to show, at the time of the hearing, that returning the dependent 
child to the parent’s custody would not create a substantial risk to the 
child’s health or safety. Likewise, nothing about an order denying a Rule 59 
motion purports to be conclusive as the parent may refile the motion if 
cause exists to do so. See Ariz. R.P. Juv. Ct. 59(A) (parent may file a motion 
for return of the child “[a]t any time after the temporary custody hearing” 
(emphasis added)). Thus, an order denying a Rule 59 motion is 
interlocutory, and therefore not a final and appealable order. Cf. Gutierrez 
v. Fox, 242 Ariz. 259, 264, ¶ 12 (App. 2017) (temporary parenting orders are 
“merely preparatory to a later proceeding,” therefore, they are not 
appealable and require a party to seek special action relief). 

¶11 Our conclusion is bolstered by the practical ramifications of 
holding that a parent may appeal an order denying a Rule 59 motion. 
During the pendency of an appeal, the superior court lacks jurisdiction to 
issue any orders in the case on appeal that would “legally or practically 
prevent the appellate court from granting the relief requested on appeal.” 
Ariz. R.P. Juv. Ct. 103(F); see also Bank of N.Y. Mellon v. Dodev, 246 Ariz. 1, 7, 
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¶ 18 (App. 2018) (when an appeal is properly invoked, the superior court 
cannot issue orders that would defeat or usurp the ability of the appellate 
court to render a decision); Castillo v. Indus. Comm’n, 21 Ariz. App. 465, 467 
(1974) (“The principle is well established that an appeal generally divests 
the trial court of jurisdiction to proceed except in furtherance of the 
appeal.”). Therefore, if a parent could appeal from an order denying a Rule 
59 motion, the juvenile court would be unable to order the dependent child 
returned to the custody of the appealing parent or to make any new 
determination concerning placement of the child with that parent, lest the 
appeal be rendered moot. But cf. Roberto F. v. DCS, 237 Ariz. 440, 442, 
¶¶ 9–13 (2015) (juvenile court not divested of jurisdiction to order adoption 
pending appeal of the termination-of-rights order in a separate proceeding 
because “Rule 103(F) applies only to the case on appeal”). Such a result 
would be contrary to the primary purpose of A.R.S. § 8-861 and Rule 59, 
which is to “expedit[e] the process of finding permanent placement for 
children.” Rita J. v. ADES, 196 Ariz. 512, 515, ¶ 10 (App. 2000). A contrary 
conclusion would undermine the fundamental right that the expanded 
concept of a final and appealable order in a juvenile proceeding was 
designed to protect. See J-8545, 140 Ariz. at 14. 

¶12 For these reasons, we lack appellate jurisdiction over 
Mother’s putative appeal. 

B. Special Action Review of the Order Denying Mother’s Rule 59 
Motion is Appropriate, but Mother’s Claim has been Rendered 
Moot. 

¶13 Although we lack appellate jurisdiction to decide whether the 
court erred by denying Mother’s Rule 59 motion, we may nevertheless 
“exercise our discretionary special action jurisdiction under appropriate 
circumstances, even when the parties have not requested such relief.” 
Phillips v. Garcia, 237 Ariz. 407, 410, ¶ 6 (App. 2015); see also A.R.S. 
§ 12-120.21(A)(4) (court of appeals has “[j]urisdiction to hear and determine 
petitions for special actions brought pursuant to the rules of procedure for 
special actions, without regard to its appellate jurisdiction”). “Special action 
jurisdiction is proper when a party has no equally plain, speedy, and 
adequate remedy by appeal.” Phillips, 237 Ariz. at 409, ¶ 6; Ariz. R.P. Spec. 
Act. 1(a); see also Rita J., 196 Ariz. at 515, ¶¶ 10–11 (parent has right to seek 
special action review from juvenile court’s ruling after a permanency 
hearing). 

¶14 Given the fluid, time-sensitive nature of placement 
determinations, we find it appropriate to exercise special action jurisdiction 
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here. There can be little doubt that any remedy Mother might acquire by 
appeal, were it available to her, “could hardly be characterized as equally 
plain, speedy, or adequate.” Rita J., 196 Ariz. at 515, ¶ 10. Moreover, in 
deciding whether to accept special action jurisdiction, we must exercise our 
discretion “in light of the fundamental right at stake” in dependency 
proceedings. J-8545, 140 Ariz. at 14. Thus, we will treat Mother’s appeal as 
a petition for special action and accept jurisdiction. 

¶15 However, before we can reach the merits, we must determine 
whether Anya’s return to DCS’s custody and a foster-care placement has 
caused this petition to become moot. “A case is moot when it seeks to 
determine an abstract question which does not arise upon existing facts or 
rights.” In re MH 2008-000028, 221 Ariz. 277, 281, ¶ 13 (App. 2009) (quoting 
Contempo-Tempe Mobile Home Owners Ass’n v. Steinert, 144 Ariz. 227, 229 
(App. 1985)).  

¶16 On April 13, 2019, while Mother’s appeal was pending, DCS 
substantiated a report of neglect against Father. Shortly thereafter, DCS 
held a removal team decision-making meeting to determine whether Anya 
should remain in Father’s home. Mother attended the meeting but allegedly 
became so disruptive that DCS asked her to leave. After the meeting, DCS 
filed a motion asking the juvenile court to place Anya back in DCS’s care. 
Mother did not object to the motion, and, on May 14, 2019, the court ordered 
that Anya be placed in out-of-home care. In its order, the juvenile court 
found that placing Anya into DCS’s custody was the “least restrictive” 
placement available, its ruling was “consistent with [Anya’s] best 
interests,” and continuation of Anya in Father’s home would be contrary to 
her welfare. The court also specifically noted that Mother attended the 
removal team decision-making meeting but was asked to leave. 

¶17 The juvenile court’s subsequent order awarding temporary 
custody of Anya to DCS and foster care has rendered Mother’s claims of 
error regarding the original Rule 59 hearing moot. Regardless of what we 
might say about the court’s decision to deny Mother’s Rule 59 motion in 
January 2019, the juvenile court has now made new findings, based on the 
circumstances as they exist today, that Anya’s placement in foster care is 
the least restrictive placement available and is consistent with her best 
interests. Implicit within those findings was a determination that placing 
Anya in foster care was more consistent with Anya’s best interests than 
other placement options, including Mother. See A.R.S. § 8-514(B) (DCS must 
place a child in “the least restrictive type of placement available,” giving 
preference to placement with a parent); Pima County Severance Action No. 
S-1607, 147 Ariz. 237, 238 (1985) (“[T]he juvenile court will be deemed to 
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have made every finding necessary to support the judgment.”). “[T]he 
juvenile court is obligated to oversee the dependency case, to consider the 
best interests of the child in every decision, and to ‘independently review 
the decisions and recommendations of [DCS],’” including requests to 
change custody of the dependent child. Alexander M. v. Abrams, 235 Ariz. 
104, 107, ¶ 15 (2014) (quoting Maricopa County Juv. Action No. JD-6236, 178 
Ariz. 449, 452 (App. 1994)). 

¶18 This situation only further illustrates why special action 
review of an order denying a Rule 59 motion is particularly appropriate. 
Under the circumstances as they currently stand, however, we are 
compelled to conclude Mother’s petition has become moot, and that we 
must deny relief. 

CONCLUSION 

¶19 For the foregoing reasons, we conclude we lack appellate 
jurisdiction of Mother’s appeal, accept special action jurisdiction but deny 
relief. 
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