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OPINION 

 
Presiding Judge Vásquez authored the opinion of the Court, in which Judge 
Espinosa and Judge Eppich concurred. 
 

 
V Á S Q U E Z, Presiding Judge: 

¶1 Jewel C. appeals from the juvenile court’s order changing the 
placement of her great-grandchildren from her care to that of their 
“psychological paternal grandmother,” Kay.  She contends the court 
“abused its discretion by granting” the state’s motion requesting the change 
“in violation of the placement preferences established by A.R.S. § 8-514(B).”  
She further asserts the court made “numerous findings . . . without credible 
bases.” 

¶2 In its answering brief, the Department of Child Safety (DCS) 
contends as a threshold matter that we lack jurisdiction over this appeal.  It 
asserts, “Jewel is not an aggrieved party and the order is not final and 
appealable.”  Our jurisdiction in juvenile matters is provided by A.R.S. 
§ 8-235, which provides that “[a]ny aggrieved party in any juvenile court 
proceeding under this title may appeal from a final order of the juvenile 
court to the court of appeals.”  Both factors must be present—the person 
must be an aggrieved party and the court’s order must be final.  Id.  Thus, 
we must determine whether Jewel is an “aggrieved party” and whether the 
juvenile court’s order changing the children’s placement is a “final order.” 

¶3 “To qualify as an aggrieved party, the judgment must operate 
to deny the party some personal or property right or to impose a substantial 
burden on the party.”  In re Pima Cty. Juv. Action No. B-9385, 138 Ariz. 291, 
293 (1983).  And, in evaluating our jurisdiction, we do not employ a 
“narrow, technical conception” of a final order, but rather, “examine the 
practical effect of the juvenile court’s order” on the appealing party’s 
purported rights.  In re Maricopa Cty. Juv. Action No. JD-5312, 178 Ariz. 372, 
374 (App. 1994).  A final order is one “that disposes of an issue such that it 
conclusively defines the rights and/or duties of a party in a dependency 
proceeding.”  Francisco F. v. Ariz. Dep’t of Econ. Sec., 228 Ariz. 379, ¶ 7 (App. 
2011). 

¶4 Jewel contends she is entitled to appeal based on the juvenile 
court having allowed her to intervene in the matter.  Jewel filed a motion to 
intervene in the dependency proceeding in June 2016, and the court granted 
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permissive intervention.  Arizona courts have long allowed grandparents, 
as well as other relatives, to be granted permissive intervention in 
dependency proceedings so long as the requirements of Rule 24, Ariz. R. 
Civ. P., are met and intervention advances the best interests of the children 
involved.  See Bechtel v. Rose, 150 Ariz. 68, 73 (1986); see also Allen v. 
Chon-Lopez, 214 Ariz. 361, ¶¶ 11-12 (App. 2007).  And in Bechtel, our 
supreme court, although accepting special action jurisdiction, suggested 
that grandparents are entitled to appeal a juvenile court’s ruling denying 
their motion to intervene.  150 Ariz. at 71.  In allowing permissive 
intervention in Bechtel, however, our supreme court cautioned that 
“intervention merely allows the [relative] to be heard; it does not confer any 
right to custody upon them.”1  150 Ariz. at 73 n.3. 

¶5 Jewel also asserts that she is “an aggrieved party” because she 
has “a statutory interest in placement pursuant to” A.R.S. § 8-514(B)(2) and 
(3), “as a member of the extended family.”  That statute sets forth the 
preferences for placement and lists “kinship care” above placement in other 
foster care situations.  Id.  But, as we have previously pointed out, “the order 
of placement is a preference, not a mandate.”2  Antonio P. v. Ariz. Dep’t of 
Econ. Sec., 218 Ariz. 402, ¶ 12 (App. 2008).  More importantly, we have 
likewise made clear that “the intent [of the statutory scheme for placement] 
is to protect dependent children, not the interests of potential foster or 
adoptive placements.”  Lorenz v. State, 238 Ariz. 556, ¶¶ 14, 20 (App. 2015) 
(concluding DCS owed no duty to grandparents in negligence action). 

¶6 Indeed, “[n]othing in the [kinship foster care] statute suggests 
that relatives are the intended beneficiaries of the kinship foster care 
program or that the program was designed to protect potential 
placements.”  Id. ¶ 17.  Furthermore, under A.R.S. § 8-517, DCS may 
withdraw a child from a foster home when it “determines that withdrawal 
is according to written, specific standards and is clearly necessary for the 

                                              
1As the parties acknowledged at oral argument, intervention of right 

is rare in this context, as the intervening party’s interest generally does not 
meet that heightened standard.  See Ariz. R. Civ. P. 24(a) (providing factors 
for intervention of right). 

2 We do not foreclose, however, the possibility that a potential 
placement could be “aggrieved” by a juvenile court’s express refusal to 
consider the statutory preferences at all and, thus, be permitted to seek 
special action relief. 
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child’s interests and welfare” and may withdraw a child placed pursuant 
to A.R.S. § 8-514.02, including a placement with a relative, “if the change is 
necessary for the child’s best interests and welfare.” 

¶7 A great-grandparent, or other third party, may, however, 
petition for placement under certain circumstances, pursuant to A.R.S. 
§ 25-409.  The legislature having provided a means by which a third party 
may independently obtain rights to placement of a child, we have no basis 
to read such a right into § 8-514, as Jewel suggests we should.3  Thus, we 
conclude that because a great-grandparent has no right to placement of a 
child in the absence of an order granting third-party rights pursuant to 
§ 25-409, under the circumstances in this case, Jewel has no right that is 
aggrieved by a ruling changing placement of the children, and she therefore 
cannot appeal.  See § 8-235; cf. Antonio M. v. Ariz. Dep’t of Econ. Sec., 222 Ariz. 
369, ¶ 2 (App. 2009) (parent whose rights have been severed cannot appeal 
from subsequent order changing placement); Lindsey M. v. Ariz. Dep’t of 
Econ. Sec., 212 Ariz. 43, ¶ 11 (App. 2006) (incarcerated parent aggrieved by 
disposition order and foster placement based on fundamental right to raise 
children); Elliott v. Elliott, 612 S.W.2d 889, 891 (Mo. Ct. App. 1981) (third 
party may obtain “the status of aggrieved part[y]” for purposes of appeal 
in custody proceedings when they have “become in loco parentis to the 
child” by virtue of custody decree). 

¶8 We further conclude the order at issue in this matter is not a 
final order for purposes of § 8-235.  Employing a broad conception of a final 
order in view of a parent’s fundamental rights, our supreme court has 
determined that “orders declaring children dependent and orders 
reaffirming findings that children are dependent are final orders subject to 
appeal by aggrieved parties.”  In re Yavapai Cty. Juv. Action No. J-8545, 140 
Ariz. 10, 14 (1984).  But, “juvenile court orders which merely relate to a 
change of placement of a foster child from one foster home to another and 
which do not constitute a reaffirmation of dependency status vis-a-vis the 
parent are not ‘final orders’ appealable pursuant to Rule 24, Arizona Rules 

                                              
3At oral argument in this court, Jewel suggested that directing third 

parties to seek placement pursuant to § 25-409 would result in improper 
“forum shopping.”  We note, however, that in view of A.R.S. § 8-202, such 
proceedings, if brought during a dependency or other proceeding, would 
likely be consolidated with the juvenile proceeding.  See Blevins v. Superior 
Court, 19 Ariz. App. 314 (1973) (juvenile court has exclusive jurisdiction 
over custody determinations when juvenile a ward of the court). 
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of Procedure for the Juvenile Court.”  In re Maricopa Cty. Juv. Action No. 
J-57445, 143 Ariz. 88, 92 (App. 1984).  In contrast, change of placement 
orders affecting the rights of parents are viewed differently.4  Thus, when a 
natural father appealed from an order that changed placement of the child 
to another state, the order was appealable because it had “a substantial 
impact on [his] practical ability to have any contact with his child.”  In re 
Maricopa Cty. Juv. Action No. JD-500116, 160 Ariz. 538, 542 (App. 1989); see 
also Antonio P., 218 Ariz. 402, ¶ 12. 

¶9 Regarding a person or party other than a parent or one who 
has established third-party rights with respect to a child, an order changing 
placement not only fails to conclude the dependency or termination 
proceeding, but also fails to adjudicate any party’s right, and such an order 
remains subject to further modification pursuant to § 8-517.  We concluded 
in Maricopa County Juvenile Action No. J-57445 that placement orders, when 
challenged by foster parents, are not final as they “do not constitute a 
reaffirmation of dependency status vis-a-vis the parent.”  143 Ariz. at 92.  In 
view of the limited legal rights available to all third parties, foster parents 
or relatives, we see no reason to distinguish the finality of a 
change-of-placement order in the context of a relative placement from that 
of a foster-home placement. 

¶10 For these reasons, we conclude we lack jurisdiction of this 
appeal.  Therefore, we dismiss the appeal. 

                                              
4Appeals of such orders by children may also be treated differently.  

Cf. In re Pima Cty. Juv. Action No. B-9385, 138 Ariz. 291, 293-94 (1983) 
(children were of an age to appreciate their “rights and responsibilities,” 
making them aggrieved parties in adoption proceedings).  Because the 
children in this case did not separately appeal, we do not address that 
question. 


