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U.S. CONSUMER PRODUCT SAFETY COMMISSION
4330 EAST WEST HIGHWAY
BETHESDA, MD 20814

Tel: 301.504.7642
Fax: 301.504.0403
Email: cfalvey@cpsc.gov

Cheryl A. Falvey
General Counsel

Office of the General Counsel

November 17, 2008

Ms. Georgia C. Ravitz

Mr. Scott A. Cohn

Arent Fox LLP

1050 Connecticut Avenue, NW
Washington, DC 20036

Dear Ms. Ravitz and Mr. Cohn:

I write in response to your letter dated November 13, 2008 regarding retroactive
application of the Consumer Product Safety Improvement Act (CPSIA) to inventory. You have
asked that we reconsider “the staff advisory opinion issued concerning the retroactivity of the
lead content restrictions set forth in Section 101.” You have also asked that the CPSC “consider
not applying the phthalates restrictions set forth in Section 108 of the CPSIA retroactively to
inventory as of February 10, 2009.”

First, with respect to lead, the Commission is aware of the potentially significant
economic impact that the new Act could have on any remaining inventory next February.
However, Congress stated that children’s products that did not meet the new lead limits would be
treated as “a banned hazardous substance” under the Federal Hazardous Substances Act as of
February 10, 2009, and made it unlawful “to sell, offer for sale, manufacture for sale, distribute
in commerce, or import into the United States” any banned hazardous substance. The language
Congress wrote does not permit me the flexibility to take into consideration the policy and
economic issues that have been raised by you and your unidentified clients as to the potential
consequences of requiring products to meet the new stricter lead limits by that date. For the
reasons provided in the September 12, 2008 advisory opinion, which will not be readdressed
here, your request for reconsideration is denied.

Second, with respect to phthalates, the legal analysis is different. Section 108 of the
CPSIA limits the amount of certain types of phthalates in certain specific categories of children’s
products. It makes it a prohibited act to offer products for sale that contain more than that level
of those specific phthalates 180 days after enactment. However, section 108 also indicates that
the prohibition on the amount of phthalates in these products “shall be considered a consumer
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product safety standard under the Consumer Product Safety Act.” The Consumer Product Safety
Act expressly states that consumer product safety standards apply only to products manufactured
after the effective date of a new standard. See 15 U.S.C. § 2058(g)(1) (“A consumer product
safety standard shall be applicable only to consumer products manufactured after the effective
date.”). It has always been the case that it is unlawful to sell a product that does not conform to a
consumer product safety standard, but only those products manufactured after the effective date
of the new standard. The inclusion of a subsection in the phthalates provision specifically stating
that the phthalates limit would be treated as a consumer product safety standard appears to reflect
a desire to keep the fundamental expectations of the regulatory process consistent with past
practice under the existing statute.

Congress treated lead differently than phthalates in a number of ways, including the
scope of products affected and, importantly, the statute under which these chemical hazards
would be regulated. Congress made the limit on lead a ban under the Federal Hazardous
Substances Act (“FHSA™). The FHSA does not have a provision comparable to section 9(g) of
the CPSA that spells out whether a ban is applicable only to products manufactured after the
effective date. Congress could have regulated phthalates in the same manner as lead and chose

not to do so.

With regard to phthalates, Congress created a consumer product safety standard and the
clear statement of unambiguous intent to apply that standard retroactively cannot be found. The
Supreme Court stated in Bowen v. Georgetown Univ. Hosp., 488 U.S. 204, 208 (1988), that
"retroactivity is not favored in the law. . . . Congressional enactments and administrative rules
will not be construed to have retroactive effect unless their language requires this result." The
Supreme Court in Landgraf'v. USI Film Prods., 511 U.S. 244,265 (1994), also recognizes that
the “presumption against retroactive legislation is deeply rooted” and that “[e]lementary
considerations of fairness dictate that individuals should have an opportunity to know what the
law is and conform their conduct accordingly.” Landgraf explains that “[r]equiring clear intent
assures that Congress itself has affirmatively considered the potential unfairness of retroactive
application and determined that it is an acceptable price to pay for the countervailing benefits.”
Id at272-73. Landgraf further explained that in looking for this “clear, strong and imperative”
language indicating retroactive intent “the largest category of cases” in which the Court has
“applied the presumption against statutory retroactivity has involved new provisions affecting
contractual or property rights.” Id. at 270-271. Those interests are clearly implicated here
because the property at issue, products in inventory in the distribution chain, was manufactured
prior to any indication from Congress or the Commission' that the level of phthalates in those
products would be restricted. By treating phthalates differently than lead and making the limit
on phthalates a consumer product safety standard, Congress did not evidence clear congressional
intent to apply that standard retroactively and displace the ordinary treatment of such standards
on a prospective basis. Supreme Court precedent does not require us to give the statute
“retroactive operation, whereby rights previously vested are injuriously affected, unless
compelled to do so by language so clear and positive as to leave no room to doubt that such was
the intention of the legislature.” Id. at 272 (citations omitted).

! Unlike lead where prior to the passage of CPSIA there had been numerous, highly publicized recalls of children’s
products by the Commission, there had been no equivalent activity by the Commission with regard to phthalates.
Rather, the Commission had denied a petition seeking to ban phthalates as recently as 2002.
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The views expressed in this letter are those of the General Counsel and have not been
reviewed or approved by the Commission. They are based on the best available information at
the time they were written. They may be superseded at any time by the Commission or by
operation of law.

Sincerely,
/s/

Cheryl A. Falvey



