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IN THE SUPREME COURT OF PENNSYLVANIA

EASTERN DISTRICT

GERALD JACKSON, a/k/a GERALD DAY,
CHARLES S. BEAUFORT, EMMANUEL
GARDNER, ANTHONY SANDERS, a
minor, by ALICE SANDERS, his guardian,
and WILLIAM RESPASS, on behalf of
themselves and all others similarly
situated,

v.

EDWARD J. HENDRICK, individually and
as Superintendent of Philadelphia Prisons,
et al.,

APPEAL OF: CITY OF PHILADELPHIA
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No. 3 E.D. Appeal Dkt. 1999

Appeal from the Order of the
Commonwealth Court entered March 27,
1998, at No. 767 C.D. 1997, quashing the
appeal from the Orders of the Court of
Common Pleas of Philadelphia County
dated March 11, 1997 and October 2,
1996 at No. 2437 February Term, 1971

710 A.2d 102 (Pa. Cmwlth. 1998)

ARGUED:  October 18, 1999

CONCURRING OPINION

MR. JUSTICE ZAPPALA DECIDED:  February 22, 2000

I join in vacating the order quashing the City’s appeal and remanding this matter to

the Commonwealth Court for disposition of the appeal on the merits. However, rather than

basing the decision on broad equitable principles, I would resolve the matter within the

framework of the Rules of Appellate Procedure.

This case arises out of a consent decree governing the operation of Philadelphia’s

prisons. On October 2, 1996, the common pleas court entered an order holding the City in

contempt and imposing a fine of $2,252,500. On October 25th, the City filed a motion for

reconsideration. Three days later, it filed a notice of appeal. The common pleas court heard

argument on the motion for reconsideration on October 31st, and at the conclusion of the
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hearing stated “We are today vacating our order and taking the petition for reconsideration

under advisement for a period of 30 days . . . .” On November 19th, the court entered a

written order stating that the order of October 2, 1996 was “vacated for a period of sixty (60)

days pending reconsideration of said adjudication and order.” On December 5 th, the City

withdrew its appeal. On March 11, 1997, however, the common pleas court reinstated the

original finding of contempt, although it reduced the fine slightly. The City filed another

notice of appeal.

Commonwealth Court sua sponte quashed the appeal and reinstated the order of

October 2nd. The court held that the October 31st oral order was of no effect because it was

not entered on the docket, and the November 19th order was of no effect because it was

entered more than thirty days after the order it purported to vacate. Since no order granting

reconsideration had been properly entered,  the court’s order of March 11, 1997, was a

nullity, and thus the attempted appeal from that order was quashed.

Section 5505 of the Judicial Code authorizes a trial court to modify an order within

thirty days, but by its terms only applies when no appeal has been taken. Pa.R.A.P. 1701

becomes operative when an appeal has been taken, and establishes the premise that the

very taking of the appeal removes the case beyond the authority of the trial court to act,

with several exceptions. The exception at issue here, contained in Rule 1701(b)(3),

authorizes the trial court to grant reconsideration of the order that is the subject of the

appeal, and establishes certain conditions for the exercise of that authority. The first

condition is the timely filing of an application for reconsideration. The second condition is

that “an order expressly granting reconsideration . . . [be] filed in the trial court . . . within

the time prescribed by these rules for the filing of a notice of appeal . . . .” The rule goes on

to explain the effect when these conditions are satisfied: the notice of appeal is “rendered

inoperative”. The rule further states that “the petitioning party shall and any party may file

a praecipe with the prothonotary of any court where such an inoperative notice . . . is filed
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or docketed and the prothonotary shall note on the docket that such notice . . . has been

stricken under this rule.”

The problem in this case arises from the fact that both the City and the common

pleas court made procedural errors in the steps they took, making it difficult to recognize

whether the requirements of Rule 1701(b)(3)(ii) were met. The ultimate question we must

decide is whether the City’s procedural missteps are necessarily fatal to its appeal,

particularly in light of the trial court’s errors.

The common pleas court’s first error was in the language used at the hearing on the

City’s petition for reconsideration. The court stated, “We are today vacating our order and

taking the petition for reconsideration under advisement for a period of 30 days.” (Emphasis

added.) By itself, the emphasized language does not “expressly grant reconsideration.”

Rather, it indicates only that the court is reserving judgment on the request that it

reconsider its original order.  This is significantly different from stating that it will reconsider

the original order and reserving judgment on whether it will reaffirm that order or enter a

different order.

Notwithstanding this imprecise use of language where precision is especially called

for, there are two indications in the record that the court understood its action as in fact

granting the City’s petition for reconsideration. First, the statement that the court was

“taking the petition for reconsideration under advisement” did not appear in isolation. The

court began by stating that it was vacating its original order. Pursuant to Pa.R.A.P. 1701,

a court does not generally have authority to vacate an order once a notice of appeal has

been filed. A decision to grant reconsideration, however, has the effect of vacating the

original order; until the court enters its decision on reconsideration, the status of the case

is as if no order had been entered. Second, the order the court entered on March 11, 1997,

differed from the original order of October 2, 1996, reducing the fine by about $160,000.

If the court were only making the preliminary inquiry of whether or not it should embark on
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considering the matter again, it would not have made a different ruling on the merits. Thus

we may conclude that by simultaneously stating that it was vacating its order and taking the

petition for reconsideration under advisement, the court believed it was “expressly granting

reconsideration” in accordance with Pa.R.A.P. 1701(b)(3).

The court’s second error was in not immediately having its order entered on the

docket. It was not until November 19, 1996, that the court had the prothonotary docket a

written order stating that the order of October 2, 1996 was “vacated for a period of sixty (60)

days pending reconsideration of said adjudication and order.”1 Commonwealth Court held

that the November 19th order was of no effect because (1) it was entered more than thirty

days after the order it purported to vacate, contrary to 42 Pa.C.S. § 5505, and (2) it was

entered beyond the time prescribed for filing a notice of appeal, contrary to Pa.R.A.P.

1701(b)(3).

As previously noted, Section 5505 applies only where no appeal has been taken.

Accordingly, in this case, since a notice of appeal from the October 2nd order was filed on

October 28th, Section 5505 does not enter into the analysis of the effect, if any, of the

common pleas court’s written order of November 19th. Only Pa.R.A.P. 1701(b)(3) is

implicated in that analysis. 2

This appeal, then, involves interpretation of two aspects of Rule 1701(b)(3). The first

is whether an order delivered in open court can satisfy the condition of subsection (ii) that

                                                
1 This language is more nearly an “express grant of reconsideration” as required by
Rule 1701(b)(3) than was the order in open court on October 31, 1996, although a simple
statement that reconsideration is granted is to be preferred.
2 The lead opinion cites several cases for the proposition that courts have modified
and rescinded orders beyond the normal time limits where it would have been inequitable
for parties to suffer the consequences of the court’s errors. See Opinion Announcing the
Judgment of the Court at 5-6. In none of those cases, however, had an appeal been taken
at the time the common pleas court attempted to alter its initial order. Because they relate
more to a court’s inherent authority vis a vis  the time specified in Section 5505 (or in earlier
days beyond the term of court), they shed no light on the issue here.
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an order expressly granting reconsideration be “filed in the trial court . . . within the time

prescribed . . . for filing a notice of appeal.” (Emphasis added.) If it can, under the

interpretation of the court’s statement above, reconsideration was timely granted on

October 31st when the court orally vacated its order and took the matter under advisement,

and the City properly appealed from the order of March 11, 1997.  If it cannot, the second

issue, which directly implicates the question of timeliness, comes to the fore: whether the

requirement of subsection (ii) that the order expressly granting reconsideration be “filed in

the trial court . . . within the time prescribed . . . for filing a notice of appeal” (emphasis

added), states a time limit that is jurisdictional and thus not subject to extension.

As to the first question, I would hold that an order placed on the record in open court

expressly granting reconsideration can satisfy the “filing” requirement of Rule

1701(b)(3)(ii).3 Pa.R.A.P. 108, which speaks to the entry dates of orders, controls in this

regard. Rule 108(a)(1) establishes the “general rule” that, “Except as otherwise prescribed

in this rule, in computing any period of time under these rules involving the date of entry of

an order by a court . . . the day of entry shall be the day the clerk . . . mails or delivers

copies of the order to the parties . . . .” Subsection (b) states one of the exceptions referred

to in the opening clause, that in a matter subject to the Rules of Civil Procedure, the date

of entry of an order “shall be the day on which the clerk makes the notation in the docket

that notice of entry of the order has been given as required by Pa.R.Civ.P. 236(b).”

                                                
3 It should first be noted that the use of the term “filed” is itself misleading. Elsewhere
in the rules the term “enter” is employed to refer to the action of a court, see Pa.R.A.P. 108,
“filing” being used to designate the actions of a party, see Pa.R.A.P. 121. In fact, the
second paragraph of (b)(3) uses the term “entered” in explaining the effect of the grant of
reconsideration (“When a timely order of reconsideration is entered under this paragraph
the time for filing a notice of appeal begins to run anew after the entry of the decision on
reconsideration . . . .”)
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It cannot be overlooked, however, that Pa. R.A.P. 108(a)(1) also states that “The

day of entry of an order may be the day of its adoption by the court . . . or any subsequent

day, as required by the actual circumstances.” (Emphasis added). As I read it, despite its

placement in subsection (a), this qualification applies not only with respect to the general

rule[“day of entry” equals “day of mailing”] but also to the exception for civil orders [“day of

entry” equals “day of docket notation that notice has been given”]. In this case, I believe

that the actual circumstances, i.e., the apparent reliance of the parties and the court,

require that the “day of entry” of the order granting reconsideration be the day of its

adoption by the court, i.e., October 31st, at the hearing on the City’s petition for

reconsideration. I note additionally that this interpretation is consistent with Pa.R.A.P.

105(a) (“These rules shall be liberally construed to secure the just, speedy and inexpensive

determination of every matter to which they are applicable. . . . [A]n appellate court may .

. . disregard the requirements or provisions of any of these rules in a particular case . . . on

its own motion . and may order proceedings in accordance with its direction.”)

In the alternative, if the October 31st oral order is not interpreted as a properly “filed”

order expressly granting reconsideration under Rule 1701(b)(3)(ii), I would hold that the

written order entered on the docket on November 19th should be given effect. Again,

Pa.R.A.P. 105 states that the rules of appellate procedure shall be liberally construed. Rule

105(b) provides that an appellate court “may permit an act to be done after the expiration

of such time [as prescribed by the rules or the court’s order], but the court may not enlarge

the time for filing a notice of appeal, a petition for allowance of appeal, a petition for

permission to appeal, or a petition for review.” Here, the question is whether the trial court

should have been “permitted” (after the fact) to enter an order granting reconsideration on

November 19th. Although the time period in Rule 1701(b)(3)(ii) is stated in terms of “the time

prescribed by these rules for the filing of a notice of appeal or petition for review,” this is a

descriptive reference only. In other words, the rule establishes that the time frame for the
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court to grant reconsideration is the same time frame as a party has for filing a notice of

appeal. Extending the time for the court to act, however, would not be extending the time

for filing a notice of appeal in violation of Rule 105(b).

Since I would hold that either the October 31st or the November 19th order was an

order granting reconsideration under Rule 1701(b)(3)(ii), the trial court’s order of March 11,

1997, constitutes the final order and the City’s appeal filed on March 13th would be timely.

In addition to analyzing the effects of the trial court’s errors, I must also comment on

the City’s failure to follow the rules. As previously indicated, Rule 1701(b)(3) provides that

after reconsideration has been granted, a notice of appeal is inoperative, “the petitioning

party shall . . . file a praecipe with the prothonotary of any court in which such an

inoperative notice . . . is filed or docketed and the prothonotary shall note on the docket that

such notice . . . has been stricken under this rule.” The City, however, withdrew its appeal

to Commonwealth Court on December 5, 1996. Had the City followed Rule 1701(b)(3) and

praeciped the prothonotary of the common pleas court to strike the notice of appeal and/or

the prothonotary of the Commonwealth Court to strike the appeal that had been docketed,

specifying that the court had granted reconsideration under the Rule, the question of

whether a valid order granting reconsideration had been entered might have come to the

attention of the parties and the courts before the appeal was terminated.

Notwithstanding that the City contributed to the difficulties, I attribute greater

significance to the errors of the court and, according to the reasoning stated, would hold

that, consistent with the Rules of Appellate Procedure, the City’s appeal can and should

be decided on the merits rather than being quashed.

Messrs. Justice Cappy and Castille join this Concurring Opinion.


