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 DISSENTING    OPINION  

The parties in the underlying litigation mutually agreed to include in their 

mediated settlement agreement (“MSA”) a provision retaining venue of any future 

proceedings in the 246th District Court. Section 153.0071(e) of the Texas Family 

Code provides that a party is “entitled to judgment” on a compliant MSA 
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“notwithstanding . . . another rule of law.” The Supreme Court of Texas in In re 

Lee, 411 S.W.3d 445 (Tex. 2013) (orig. proceeding), considered the language in 

Section 153.0071(e) and concluded that a trial court is required (subject only to 

limited exceptions not applicable here) to defer to the terms of the parties’ MSA 

regardless of other statutory mandates that ordinarily would apply. In concluding 

that the mandatory venue provision at Section 155.201(b) of the Family Code 

requires transferring the underlying case to Burleson County in contravention of 

the MSA in this case, the majority fails to recognize the operative effect of the 

language in Section 153.0071(e) as interpreted by Lee. Therefore, I respectfully 

dissent. 

The reasoning employed by the court in Lee cannot be confined solely to the 

circumstances in that case. First, before even reaching the statutory interpretation 

question, the court provided a detailed explanation of the legislative policy 

underlying the mandate in Section 153.0071(e)—namely, that “the amicable 

resolution of child-related disputes should be promoted forcefully.” Id. at 449–50. 

Such policy concerns are equally present in circumstances where reaching an 

amicable resolution may be contingent on the parties’ ability to consent to a 

different venue for future proceedings than that provided by the Family Code.   

 Second, in interpreting the language in Section 153.0071(e) that provides a 

party is entitled to judgment on an MSA “notwithstanding Rule 11, Texas Rules of 

Civil Procedure, or another rule of law,” the court rejected a narrower reading of 

this language as only pertaining to a party’s ability to revoke an MSA prior to entry 

of judgment. Lee, 411 S.W.3d at 454 n.8. Rather, in adopting a broader 
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interpretation, the supreme court concluded that the mandate in Section 

153.0071(e) to enter judgment on an MSA controls over the mandate in Section 

153.002 of the Family Code that “[t]he best interest of the child shall always be the 

primary consideration of the court in determining the issues of conservatorship and 

possession of and access to the child.” Lee, 411 S.W.3d at 454–55. How can the 

majority say that the policy at issue here, establishing venue in the county of a 

child’s residence, is more important than the policy trumped in Lee, the best 

interest of the child (specifically, in Lee, best interest concerns that were raised 

about the child residing with a registered sex offender)? 

If, under Lee, Section 153.0071(e) requires a trial court to defer to the terms 

of an MSA despite the best interest mandate of Section 153.002, then Section 

153.0071(e) likewise requires a trial court to defer to the terms of an MSA despite 

the mandatory venue provision at Section 155.201(b). Section 153.0071(e) requires 

a trial court to enter judgment on an MSA “notwithstanding . . . another rule of 

law.” Section 155.201(b) is another rule of law, and the broad interpretation given 

the language in Section 153.0071(e) by the supreme court does not exclude the 

issue of venue. See Lee, 411 S.W.3d at 454 & n.8; see also In re Fisher, 433 

S.W.3d 523, 534 (Tex. 2014) (orig. proceeding) (stating use of “notwithstanding” 

language in a venue provision in Chapter 15 of the Civil Practice and Remedies 

Code “indicates that the Legislature intended for it to control over other mandatory 

venue provisions”). 

The majority grounds its conclusion on the fact that the supreme court in Lee 

did not reach the question of whether a trial court is required to enter judgment on 
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an MSA where the MSA is illegal. See 411 S.W.3d at 455 n.10; see also id. at 464 

n.9 (Guzman, J., concurring). The majority states the general rule that parties 

cannot contract to fix venue in contravention of Section 155.201(b) of the Family 

Code, and that the Legislature did not intend by adopting Section 153.0071(e) to 

enable parties to enforce contractual provisions that are void as being contrary to 

public policy. But by focusing on the question the supreme court did not reach in 

Lee, the majority fails to recognize the implication of the holding on the question 

the supreme court did reach. 

The mandate that trial courts are to consider the best interest of the child is 

one that permeates the Family Code. See id., 411 S.W.3d at 471 n.6 (Green, J., 

dissenting) (listing over 100 sections of the Family Code relating to protection of a 

child’s best interest); see also Lenz v. Lenz, 79 S.W.3d 10, 14 (Tex. 2002) (“The 

Legislature has made clear that ‘[t]he best interest of the child shall always be the 

primary consideration of the court in determining the issues of conservatorship and 

possession of and access to the child.’”) (quoting Tex. Fam. Code § 153.002) 

(alteration in original). Therefore, a party seeking to enforce a contract establishing 

terms of conservatorship or possession of and access to a child that are not (from 

the court’s perspective) in that child’s best interest would be just as much contrary 

to public policy as a party seeking to enforce a contractual provision attempting to 

fix venue in contravention of Section 155.201(b). See Fairfield Ins. Co. v. Stephens 

Martin Paving, LP, 246 S.W.3d 653, 665 (Tex. 2008) (“The Legislature 

determines public policy through the statutes its passes.”). But in Lee, the supreme 
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court concluded that the mandate to enter judgment on an MSA controls over the 

best interest mandate. See 411 S.W.3d at 448, 452, 454–55. 

Consequently, it is not sufficient for the majority to note the general rule that 

parties cannot contract against public policy, because that rationale leaves no way 

to distinguish the holding in Lee. The policy underlying the venue provision at 

Section 155.201(b) is no more compelling than the policy underlying the Family 

Code’s best interest mandates. Compare id., 411 S.W.3d at 459 n.20 (plurality op.) 

(“We recognize the serious policy reasons underlying the Family Code’s numerous 

references to a child’s best interest . . . .”) with Cassidy v. Fuller, 568 S.W.2d 845, 

847 (Tex. 1978) (orig. proceeding) (“It is manifest, we think, that this venue 

provision was enacted for the reason that current circumstances affecting the child 

may usually be best shown in the county where the child resides.”). And there is no 

apparent technical rule of statutory construction that would result in Section 

153.0071(e) controlling over the best interest mandate at Section 153.002, but not 

the venue mandate at Section 155.201(b). Compare Lee, 411 S.W.3d at 469 

(Green, J., dissenting) (noting Section 153.0071 was enacted in May 1995) with In 

re Foreman, No. 05-13-01618-CV, 2014 WL 72483, *2 (Tex. App.—Dallas Jan. 9, 

2014, orig. proceeding [mand. denied]) (mem. op.) (noting longstanding 

predecessor venue provision was recodified into current section in April 1995); see 

also Lee, 411 S.W.3d at 455 (noting Section 153.0071(e) controls over best interest 

mandate in part because of more recent date of enactment). 

The majority draws support for its holding from the Lee majority’s direct 

citation to In re Calderon, 96 S.W.3d 711, 718 (Tex. App.—Tyler 2003, orig. 
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proceeding [mand. denied]), and the citation in Justice Guzman’s concurrence to 

Garcia-Udall v. Udall, 141 S.W.3d 323, 331–32 (Tex. App.—Dallas 2004, no pet.) 

(citing Calderon). The majority reasons that it would be anomalous to read Lee as 

requiring enforcement of the venue provision in the parties’ MSA when the court 

of appeals in Calderon held a similar venue provision in an MSA was void. I 

respectfully believe the majority’s analysis on this point misses the mark.  

First of all, neither the Lee majority nor Justice Guzman in her concurrence 

cited Calderon or Garcia-Udall for the specific holding in Calderon that a 

provision in an MSA fixing venue is void and unenforceable notwithstanding the 

mandate at Section 153.0071(e). Rather, Calderon and Garcia-Udall were cited for 

the more generic proposition, not at issue in Lee, that a trial court may not be 

required to enter judgment on an illegal MSA. See Lee, 411 S.W.3d at 455 n.10; id. 

at 464 n.9 (Guzman, J., concurring). An interpretation that Section 153.0071(e) 

requires a trial court to enforce a venue provision in an MSA does not foreclose the 

possibility that certain other provisions in MSAs may be deemed unenforceable for 

illegality—for example, provisions that require the violation of criminal laws. See, 

e.g., In re Kasschau, 11 S.W.3d 305, 312–13 (Tex. App.—Houston [14th Dist.] 

1999, orig. proceeding) (op. on reh’g) (concluding trial court did not abuse its 

discretion by invaliding an MSA that facially called for the destruction of evidence 

in violation of the Penal Code). 

Secondly, the holding in Calderon that the venue provision in the parties’ 

MSA was void and unenforceable was based on the conclusion that Section 

153.0071(e) did not provide a basis for the parties to override the statutory venue 
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rule at Section 155.201(b). In reaching that conclusion, the court of appeals 

adopted the same narrow interpretation of the phrase “notwithstanding . . . another 

rule of law” in Section 153.0071(e) that the supreme court in Lee explicitly 

rejected. Compare Lee, 411 S.W.3d at 454 n.8, and id. at 477–79 (Green, J., 

dissenting), with Calderon, 96 S.W.3d at 717–18. Inasmuch as the majority seeks 

to avoid reading Lee as containing an unexplained inconsistency, it should not read 

Lee as tacitly approving the holding in Calderon while simultaneously rejecting the 

reasoning upon which that holding is based.  

The majority further rationalizes its holding by stating that an opposite 

conclusion would open a family law Pandora’s Box by enabling parties to include 

various other provisions in MSAs that are contrary to public policy. But this logic 

fails to account for the supreme court’s express recognition in Lee that underlying 

Section 153.0071(e) is the policy that “the amicable resolution of child-related 

disputes should be promoted forcefully.” 411 S.W.3d at 449–50. Therefore, the 

issue here and in future cases is not simply whether parties may contract against 

public policy in an MSA, but rather the resolution of competing public policies. In 

Lee, the supreme court concluded that the mandate in Section 153.0071(e) controls 

over the best interest mandate at Section 153.002. For the reasons stated above, I 

cannot reconcile the supreme court’s holding in Lee with a conclusion that the 

venue rule at Section 155.201(b) controls over the venue provision in the parties’ 

MSA.  

The critical fact in this case is that the question presented involves 

enforcement of a venue provision included in an MSA entered into under Section 
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153.0071 of the Family Code. We are not asked to opine on the validity of a 

contractual venue provision under general contract law principles. Section 

153.0071(e) provides that a party is entitled to judgment on an MSA 

“notwithstanding . . . another rule of law,” and the supreme court in Lee afforded 

the foregoing phrase a broad interpretation. I read the supreme court’s 

interpretation of the language in Section 153.0071(e) as meaning that the trial court 

was required to enforce the provision in the parties’ MSA preserving venue in the 

246th District Court notwithstanding the fact that venue of the underlying litigation 

would be in Burleson County under Section 155.201(b). Accordingly, I conclude 

that the trial court did not abuse its discretion in denying Lovell-Osburn’s motion 

to transfer venue to Burleson County. Because the majority holds otherwise, I 

respectfully dissent.  

 

   

 /s/ Martha Hill Jamison 

  Justice 

 

Panel consists of Justices Christopher, Jamison, and McCally. (Christopher, J., 

majority). 

 

 
 


